Bela čokolada, črni česen & čips sladkega krompirja z rožmarinom

Beli mousse s črnim česnom
Ta recept je pa - iskreno povedano - vzel kar nekaj živcev! To pa zato, ker se bela čokolada obnaša drugače kot črna, ki smo je povečini bolj vajeni, poleg tega je bilo potrebno najti pravo ravnovesje s črnim česnom, ki tudi ni najbolj običajna sestavina v sladicah. Več poskusov je bilo potrebnih, aaampak... je bilo vredno. In da ne bi bilo vse skupaj pretežko, je tukaj zelo poenostavljena rešitev, ki niti ni klasični mousse, temveč bolj nežna krema. Odlična je v kombinaciji s slanim čipsom sladkega krompirja z rožmarinom! Lepo se ujema tudi z drobljencem iz ovsenih piškotov, masla in drobljenih orehov.

Sestavine

  • 200g bele čokolade
  • 250ml sladke smetane
  • 1 jajčni beljak
  • 5 strokov črnega česna

Priprava po korakih

1. korak

Črni česen z nožem zmečkamo v pasto.

2. korak

Pripravimo vodno kopel za čokolado. V večjo posodo natočimo malo vode, nato pa vanjo položimo posodo za mešanje – katerokoli toplotno odporno posodo, ki se tesno prilega spodnji, da zadržimo čim več pare spodaj. Pomembno je, da se dno vrhnje posode ne dotika vode v spodnji posodi! Pristavimo na zmerni ogenj.

3. korak

V zgornjo posodo vlijemo 50 ml sladke smetane.

4. korak

Ko se smetana bliža vrelišču, dodamo nasekljano belo čokolado ali čokoladne kapljice in zmanjšamo ogenj. Občasno premešamo, dokler se povsem ne raztopi in poveže s smetano.

5. korak

Odstavimo z ognja in pustimo da se ohladi na sobno temperaturo.

6. korak

V ločeni posodi stepemo 200ml sladke smetane, 1 jajčni beljak in pasto črnega česna. 

7. korak

Manjšo količino stepene mešanice dodamo stopljeni beli čokoladi in nežno vmešamo. Na ta način bomo lažje vmešali preostanek smetane s čokolado.

8. korak

Vse skupaj nato počasi vmešamo v mešanico stepene smetane, beljaka in črnega česna.

9. korak

Po želji prelijemo v servirne kozarčke ali pa pustimo v posodi v hladilniku in kasneje, ko se strdi, oblikujemo žličnike.