POGOSTA VPRAŠANJA

Kakšna je razlika med belim in črnim česnom?

Klasičen beli česen ima oster, rahlo pekoč okus. Je sočen in hrustljav. 

Črni česen je njegovo nasprotje – ima nežen, sladkast okus. Tekstura je želatinasta, žvečljiva.

Ali povzroča močen zadah in spahovanje?

Vsaka hrana pusti določen okus v ustih, vprašanje pa je koliko časa se obdrži. Črni česen nikakor ne sodi v isti koš kot surov, beli česen. Ima povsem drugačen in manj izrazit okus, zato ne pušča močnega zadaha ter ne povzroča spahovanja.

Kako se uporablja?

Črni česen je zanimiv dodatek tako slanim, kot tudi sladkim jedem. Tukaj res lahko damo prosto pot domišljiji. V nadaljevanju nekaj možnih opcij, sicer pa lahko svoj navdih poiščete v rubriki Recepti, kjer zbiramo naše najljubše kombinacije…

 • v kombinaciji z maslom ali kremnim sirom – kot namaz
 • tanko narezan – za popestritev umešanih jajčk, sirovih plošč, solat ali pizze
 • zmiksan v solatnih polivkah
 • sesekljan v omakah, mešanicah za mesne ali veganske polpete
 • skupaj z oljem pretlačen v pasto – kot marinada za meso
 • zmiksan z majonezo – kot pomaka za piščančje ali ribje palčke
 • v strokih, potopljen v črno čokolado – kot praline
 • nasploh v kombinaciji s čokolado – dodamo ga v mousse, ganache, vročo čokolado 
 • …ali pa kar samostojno, kot prigrizek
Kakšnega okusa je črni česen?

Vsakdo ima svoj okus in tudi vsakdo malce po svoje okusi. Prejemati povratne informacije glede okusa črnega česna je ena bolj zabavnih stvari! Na kaj vse spominja! Takole gre: balzamični kis, sojina omaka, karamela, melasa, gobe, datlji, suhe slive, nežna instant kava, tamarinda… Na čase bizarno nasprotni okusi. Najbolje da se prepričate kar sami.

Kako ga shranjujemo?

Lahko bi rekli, da se stara tako dobro kot vino, saj dejansko s časom razvije bolj prefinjen okus in mehkejšo teksturo.  Držimo ga v hladnem prostoru, najbolje v steklenem kozarčku, da obdrži vlago. Pravilno shranjen zdrži tudi do 12 mesecev.

Kaj črnemu česnu daje črno barvo?

Tekom toplotne obdelave se sprošča melanoidin, ki česen obarva črno. To se dogaja postopoma, v prvih tednih česen le nekoliko potemni, nato pa začne razvijati intenzivno rjavo barvo, vse dokler ne postane skoraj povsem črn. Sama barva torej nima nobene veze s pečenjem pri visokih temperaturah.

Ali črni česen lahko nadomesti navaden beli česen?

Črni česen se praviloma ne uporablja kot direkten nadomestek običajnega česna, ker ima povsem drugačno aromo. Lahko se, vendar z namenom da dobimo drugačen končni okus. Lepo se kombinirata tudi obe vrsti skupaj, recimo v solatnih polivkah, omakah ipd.

Ali je črni česen primeren za vegane?

Vsekakor. Gre za 100% česen brez kakršnihkoli dodatkov.  Črni česen deluje kot naravni ojačevalec okusa, kar pride zelo prav v veganski kuhinji, kjer je včasih težko doseči polne, intenzivne okuse. 

Kaj pa če mi običajen česen sploh ni všeč?

Potem je črni česen še posebej uporaben, namreč izredno lepo dopolnjuje posamezne jedi in jim daje dodatno globino. Pogosto jedi brez česna, čebule ali drugih osnovnih začimb delujejo dokaj puste, z dodatkom črnega česna pa jih lahko povzdignemo nivo višje.

Kaj vpliva na okus črnega česna?

Okus zavisi od številnih dejavnikov, četudi gre za eno samo sestavino!

 1. V prvi vrsti je pomembna kvaliteta osnovne surovine – ta ne sme imeti nobenih motečih priokusov, kot je pogost pojav zlasti pri uvozu z drugih koncev sveta. 
 2. Potem so tukaj različne sorte česna – nekatere vsebujejo več sladkorja in tvorijo bolj nežen, karamelast okus, medtem ko dajo sorte z manj sladkorja bolj oster, kiselkast okus, podoben paradižnikovi mezgi. 
 3. Nazadnje pa je zelo pomemben tudi sam postopek obdelave – temperatura, vlaga, trajanje…

Mi smo vse to dodobra preučili in več let prilagajali recepturo, da lahko ponudimo – po našem mnenju – optimalen produkt.